Najbolj priljubljene barve

Barve prek svojih fizikalnih lastnosti in fizioloških učinkov različno vplivajo na nas in naše počutje, zato jih upravičeno povezujemo s specifičnimi pojavi svojega življenja.Najbolj priljubljene barve v zahodni kulturi so oranžna, rumena, rdeča in zelena. Zaradi asociacije z ognjem pojmujemo rdečo, oranžno in rumeno barvo kot barve vročine, toplote, poželenja, sle in hrepenenja. Zelena pa je najbolj naravna, saj jo najdemo povsod v naravi.

Oranžna barva je bleščeča in goreča, primerna kot signal za nevarnost ali opozorilo pred vročimi predmeti. Pospešuje srčni utrip, a je brez učinkov na krvni pritisk, daje občutek prijetnosti, ugodnega občutja in veselja. Velja za čustveni stimulans, pomirja in vzburja, vendar lahko tudi utruja. Objektivne asociacije ima ob sončnem zahodu, ognju in sadju (pomarančah).
JT orange
Oranžna barva:

 • na tleh (spodaj): učinkuje motorično;
 • na steni: toplo
 • na stropovih (zgoraj) močno, vzpodbudno, a »ponižujoče«, blesteče.

Rumena barva je barva sonca. Pomeni bližino, površnost in nizkost, obenem pa vsiljivost, usmerjenost navzven in odpornost, ki že lahko prehaja v zoprnost. Rumena barva je dobro vidna, zato je signal za nevarnost, previdnost. Je dober stimulans za naše oko in prek njega za živčni sistem, na katerega ugodno deluje.

Imamo jo za miselni stimulans, kot taka je “intelektualna”, razumska. Pomembna lastnost rumene barve je njena komunikativnost. Zaradi njene tradicije jo še danes uporabljamo za barvanje poštnih vozil, nabiralnikov. Rumena barva ustreza zraku. Zrak je namreč medij komunikacije. Je lahek, živahen in vesel. Bela, roza in rumena so barve majhnih, nežnih in občutljivih stvari. Simbolizirajo lahko tudi naivnost. Skupaj z rdečo in oranžno spada rumena med barve aktivnosti in energije, kot barva svetlobe pa simbolizira tudi razsvetljenje. Psihološko je najbolj vesela barva, saj kot barva sonca zavzema v vidnem spektru tudi največji obseg.
JT lemon
Rumena barva:

 • na tleh (spodaj): učinkuje vznemirljivo, dvigajoče, bežno;
 • na steni: vzdražljivo
 • na stropovih (zgoraj): spodbudno, osvetljevalno.

Rdeča barva je barva krvi in ognja, simbol življenja in ljubezni, je izraz moči, topline in gibanja. Povzroča toploto, njeni najbližji infrardeči toplotni žarki prodirajo globoko v tkivo človeškega telesa. Zato rdečina povezuje mišično napetost, pospešuje utrip srca, dviga krvni pritisk in ritem dihanja. Je barva vitalnosti in aktivnosti, ne samo telesne, tudi duševne. Je pobudnica psihičnega dela, zato jo imamo upravičeno za duševni stimulans. Fizikalno je rdečina najbolj vidna in zato vedno signal za preplah, opozorilo (napaka) in za znak stop.

Rdeča barva je vroča in prodorna. Je barva vitalnosti. Spodbuja intelektualno dejavnost in deluje vznemirjujoče. Vzbuja vtis glasnosti, mogočnosti in včasih nadležnosti. Je najbolj nasilna barva, saj nas kar sili k aktivnosti.
JT cherry
Rdeča barva:

 • na tleh (spodaj) učinkuje mogočno, žgoče, reprezentativno
 • na steni: glasno in blizu
 • na stropovih (zgoraj): vsiljivo, težko, nemirno.

Zelena barva je barva rastlin in z njimi žive zunanje narave. Je sveža in vlažna, a hladna.

Na živčni sistem vpliva pomirjevalno, zato je sedativna in hipnotična. Psihološko pomeni upanje v novo dejavnost in življenje. Zelena pomeni dejansko popolno umirjenost, v kateri so uravnovešeni vsi kontrasti.

Zaradi svoje mirnosti in pasivnosti je zelena barva kontrarno nasprotje rdeče, ki pomeni skrajni nemir in aktivnost. Barvi sta si komplementarni.

Čeprav je njena objektivna asociacija zelena vidna narava (detelja, trava, drevje…) pa njene čustvene asociacije niso vedno najugodnejše; večkrat gredo v smeri potrtosti in neugodnih doživljajev. Simbolika zelenine je raznolika: resnica, vera, zaupanje, prerojenje, mir.
JT kiwi
Zelena barva:

 • na tleh (spodaj): nežno,
 • na steni: pomirjevalno
 • na stropovih (zgoraj) pokroviteljsko, negujoč
By | 2018-02-22T22:06:16+00:00 February 22nd, 2018|Slikopleskarstvo|