Kako z barvami spremenimo prostor?

Barve so zelo pomembne pri urejanju barvitega, estetskega in prijaznega okolja, saj bi bilo življenje brez barv pusto in prazno.
Barve prostora izražajo človekovo osebnost, včasih pa so prilagojene tudi namenu prostora. Njihov vpliv na razpoloženje in ustvarjanje prijetnega ambienta, atmosfere in končno tudi do fizioloških učinkov na človeka je izreden. Barve imajo poleg svoje estetske še biološko, psihološko (predvsem čustveno), družbeno in kulturno vrednost.

Z barvo lahko v prostoru ustvarimo marsikaj. Ustvarimo lahko primerno podlago za želeno razpoloženje, optično povečamo ali zmanjšamo prostor. Barve v prostoru nas spremljajo vsak dan, zato se moramo pri izbiri barv dobro zanesti na svoj občutek in barvne afinitete, da se jih ne naveličamo prekmalu. Barve v prostoru izražajo tudi človekovo osebnost. Ker je vpliv barv na človeka zelo intenziven, je dobro, če se pred barvanjem sten in drugi izbiri barvnih elementov, pozanimamo kakšen učinek imajo posamezne barve. S pravo izbiro lahko sebi in drugim polepšamo bivanje v prostoru.

Ko gre za praktično uporabo barv v vsakdanjem življenju, ni odločilna njihova estetska stran niti naša simpatija za posamezne barvne tone, temveč predvsem njihova funkcija.

Posamezne barvne kombinacije imajo učinke na človekovo osebno počutje. Funkcija barve se uveljavlja v treh smereh:

  • v prostoru, ki nam ga bodisi razširja ali zožuje;

  • v času, ko razločujemo med kratkočasnimi in dolgočasnimi barvami ali ko različno hitro reagiramo nanje;

  • v energiji, ki jo izžarevajo, tako da so odločujoče pri opremi stanovanj, delavnic, šol, bolnišnic in tudi na cesti in v javnih prostorih.

Močne, vsiljive barve prostor subjektivno optično zožujejo, mirne in nevsiljive barve pa nam ga razširjajo.

Hladne barve so v primerjavi s toplimi mirne in nevsiljive, zato bo treba tam, kjer bi radi optični vtis povečali oziroma razširili, uporabljati hladne barve; kjer pa bi ga radi zožili, pa raje tople.

V zaprtem prostoru se svetlejše barve odmikajo in prostor razširjajo, temnejše pa zožujejo. Temne barve se nam zdijo težke, svetle pa lahke, zato nas temne tlačijo, svetle pa dvigajo.

Težki pol se v barvnem krogu nahaja v vijolični, lahki pa v rumeni barvi. Barvo čutimo kot težko, če ima v sebi vsaj nekaj črnine ali pa rdečine. Zaznava teže se tako močno integrira z optično zaznavo, da imajo delavci rumene zaboje za lažje kot temno modre ali črne, čeprav so vsi enako težki.

Barve pa v prostoru občutno integrirajo tudi s toplotnimi občutki.

Hladne barve nam prostor hladijo, tople pa nam ga grejejo. Ugotovili so, da občutijo ljudje v zeleno modrem prostoru temperaturo za 3 – 4 stopinje hladnejšo kot v oranžo barvanem prostoru, čeprav je temperatura objektivno v obeh primerih enaka.

Vir:jub

By | 2018-02-27T18:56:23+00:00 February 27th, 2018|Slikopleskarstvo|