Sanacija plesni v prostorih

Vlaga in s tem povezana plesen je ena izmed najhujših sovražnikov stanovanjskih in drugih zgradb. Odpraviti je potrebno vzrok, da do vlažnosti sploh pride. Vzroki so različni: slaba horizontalna ali vertikalna hidroizolacija zidov, slaba toplotna izolacija (prihaja do t.im. “toplotnih mostov”), slabo prezračevanje in s tem tudi ogrevanje notranjih prostorov.

Prvi ukrep, ki ga morate napraviti je dezinfekcija s plesnijo okuženih zidov in okuženega pohištva. Običajno to napravimo spomladi, ko so dnevi primerni za prezračevanje prostorov. Uporabimo ALGICID, ki ga redčimo z vodo v razmerju 1:5 ali 1:4 (poraba ca. 0,5 l ali 1 plastenka/12-15m2 za 1x premaz). Sredstvo pustimo učinkovati 8-12 ur in ponovimo postopek.

Po 8.urah ali več nanesemo proti plesni zaščiteno barvo JUPOL CITRO (poraba ca.0,2 l/m2 za 2x premaz), ki vam bo vzdržala ca. 1 leto ali več, odvisno od prezračevanja tako izpostavljenih površin.

Ko boste na ta način “gasili” zatečeno stanje, je potrebno pohištvo odmakniti najmanj 10 cm od stene, da se prezračevanje takih, slabo toplotno izoliranih sten sploh lahko začne. Prezračevanje lahko pospešite s pravilno namestitvijo tihih el.ventilatorjev, ki jih morebiti dnevno prižgete po par ur, da ostaja stena suha ali pa z namestitvijo posebnih stropnih ali stenskih elektro panelov (www.sunthermpanels.com), ki prerazporedijo toploto na drugačen način.

Vsekakor pa boste v prihodnje morali poskrbeti za dodatno toplotno izolacijo zidov in povečati prezračevanje prostorov.

By | 2018-02-27T18:58:04+00:00 February 27th, 2018|Slikopleskarstvo|